Wist je dat :
Ik een eigen youtube kanaaltje ben begonnen waar ik regelmatig eigen gemaakte video s plaats?
Nieuwsgierig?
Klik dan hier maar even op: https://www.youtube.com/@BURNINGLIGHT2025 en als je daar bent klik je op "video s"
Als je het leuk vind Abonneer je dan gelijk even en klik daar ook even op het aanwezige belletje.
Zo ontvang je voortaan automatisch een bericht als ik een nieuwe video heb geplaatst.
Het is en blijft helemaal gratis!


Wist je dat :
Dubbele getallen energie zijn?
Elk getal heeft een eigen vibratie, een eigen trilling.
Zo staat het getal één voor een nieuw begin en onafhankelijkheid.
Getal twee staat voor samenwerking en harmonie en het cijfer drie staat voor creativiteit en expressie.
Het universum houdt ervan om met je te communiceren door middel van cijfers.
Zie je steeds dezelfde getallen terug? Dan is het zeker niet verkeerd om uit te zoeken wat het universum je probeert te vertellen.
Hieronder vind je een rij aan getallen en de energetische betekenis erachter.
Zelf zie ik steeds de getallen 2222 . Zo sterk zelfs dat ik regelmatig naar een willekeurige klok kijk zodra het 22.22 is. Ook pak ik, terwijl er eigenlijk geen reden voor is ook wel eens mijn telefoon en warempel dan staat de tijd op 22.22 ,zo bijzonder en magisch :-)

00:00
Het getal 0 staat voor oneindigheid. Je wordt klaargestoomd voor een nieuw hoofdstuk in je leven én tegelijkertijd laat je het oude los. Vraag jezelf af: wat dient mij niet langer? Waar wil je voorgoed mee afrekenen in mijn leven? Misschien vraagt het universum je wel om toxische relaties los te laten. Of is het tijd om oude patronen (die je niet langer dienen) te doorbreken. Het getal 00:00 op de klok, versterkt deze boodschap viermaal!
10:10
Het getal 10:10 is een krachtig energetisch signaal. De combinatie van de 1 (nieuw begin) en de 0 (spirituele potentie) zegt: dít is het moment. Het universum geeft je een zachte duw richting iets waar je al een tijdje mee zit te spelen. Denk hierbij aan: een idee, een keuze of een nieuwe start.
Zie je 10:10 vaak? Dan is dat een teken dat je wordt ondersteund door iets groters. Je hoeft het niet alleen te doen. Vertrouw op je intuïtie en durf die eerste stap te zetten. De tijd is nú. Het is een goddelijke timing.
11:11
Heeft iemand je weleens gezegd om een wens te doen wanneer je 11:11 op de klok ziet? Dat is niet eens een vreemde uitspraak aangezien het getal één de energie draagt van manifesteren. En terwijl ik dit schrijf, zie ik zelf ook 11:11 op de klok. Toeval bestaat niet. Ik sloot direct mijn ogen om een wens de hemel in te vuren.
12:12
Het getal 12:12 is een wake-upcall vanuit het universum. Alles valt op z’n plek, zelfs als je het nog niet kunt zien. Blijf vertrouwen en blijf bewegen. Het is een uitnodiging om beperkende overtuigingen los te laten en ruimte te maken voor iets beters.
13:13
Als je vaak twijfelt of je wel het juiste doet en je op het juiste pad bent. Dit is jouw bevestiging vanuit het universum. Het is een reminder dat uitdagingen altijd een hoger doel hebben, namelijk voor de ontwikkeling van je ziel. You’re meant to become the best version of yourself. Jouw kracht ligt in je creativiteit en expressie. Alles wat je bedenkt, kun je werkelijkheid maken.
14:14
Soms lijken dingen traag te gaan en 14:14 zegt: houd vol. Als de wereld om je heen chaotisch lijkt te zijn, keer terug naar jezelf. Engelen, gidsen en het universum willen je ondersteunen, maar dat kan alleen als je hierom vraagt. Op aarde hebben we namelijk vrij wil en de hogere krachten respecteren dat. Loop je vast? All you have to do is ask for help.
15:15
Get ready… because BIG changes are on it’s way to you! Het universum moedigt je aan op trouw te blijven aan jezelf. Niet iedereen zal je pad begrijpen en dat hoeft ook niet. Luister naar je intuïtie. Er liggen prachtige veranderingen voor je in het verschiet.
16:16
Besteed aandacht aan je binnenwereld. Wat denk je? Wat vóél je? Dit je reminder dat je aantrekt, waar je aan denkt. Tijd om de focus te verleggen op het positieve. Open je hart en zorg goed voor jezelf. Want jij verdient liefde en zelfzorg.
17:17
Je intuïtie is jouw kracht. Je voelt dingen haarfijn aan. Heb je een waarschuwingssignaal ontvangen vanuit je onderbuik? Vertrouw daarop. Neem afstand van mensen die niet goed voor je zijn. Verwijder jezelf uit situaties die jouw energie niet ten goede komen. Het universum motiveert je om een positieve verandering te maken met betrekking tot je eigen leven.
18:18
Zie je regelmatig 18:18 op de klok? Lucky you. Deze cijfers staan namelijk voor financiële overvloed. Belangrijk is om te weten dat overvloed begint met de juiste mindset. Het universum fluistert dat je klaar bent om te ontvangen: meer liefde, rust, geld en vrijheid. Maar daarvoor moet je loslaten wat niet langer klopt. Je bent er klaar voor. Echt.
19:19
De tijd is aangebroken om een realiteit shift te maken. Het getal 9 staat namelijk voor afsluiting en voltooiing en 1 staat voor een nieuw begin. Het universum moedigt je aan om de volgende stap te zetten. Vertrouw op je innerlijke kracht en je capaciteiten. Wees bereid om je te openen voor de nieuwe mogelijkheden die het universum je biedt.
20:20
Heb je het gevoel alsof je leven chaotisch is? En je een beetje het overzicht verloren bent? Dit getal vraagt je om balans en harmonie te vinden in jezelf. Het universum fungeert namelijk als een spiegel. Als jij de balans in jezelf vindt, dan zal je buitenwereld mee veranderen. Waar sta je nu, waar wil je heen? Tijd om jezelf opnieuw af te stemmen en je koers te evalueren. Ben je in lijn met je diepste verlangens.
21:21
Verschijnt regelmatig 21:21 op je klok? Dit is een krachtig signaal om de positieve veranderingen in je leven te omarmen. Je bent in harmonie met het universum en op weg hetgeen wat je verlangt te bereiken. Wanneer je 21:21 ziet is dit een teken dat je in flow bent. Je bent op het pad van je levensdoel.
22:22
Dit cijfer is één van de krachtigste getallen uit de nummerologie. Het is een vierdubbele kracht van het cijfer twee. Het moedigt je aan om grootst te denken en vastberaden te handelen. Het universum doet een oproep om je doelen serieus te nemen en te geloven in je vermogen om het te bereiken.
23:23
Zie je van de dubbele getallen steeds 23:23 verschijnen? Het universum wil je twee dingen duidelijk maken: balans en samenwerking. Het is tijd om in jezelf te investeren én verbinding met anderen te maken. Vertrouw op je innerlijke wijsheid, blijf trouw aan je doelen en wees niet bang om hulp te vragen. Samen kom je verder dan alleen.
Bron:
Maral Qasemi

Wist je dat :

je Meer rust in je hoofd kunt verkrijgen met de Meditation Moments app?
Probeer de 300+ meditaties, muziektracks, programma’s, slaapverhalen en yoga uit de Meditation Moments app nu 7 dagen gratis
Welke soorten meditaties zijn er?
Er zijn ontelbaar veel manieren om te mediteren. En hoewel iedere techniek zijn eigen kenmerken heeft, focussen de meeste zich op het vergroten van het bewustzijn. Een aantal populaire meditatie oefeningen voor beginners zijn:
1. Geleide meditatie
Vaak is de eerste stap het kiezen tussen een geleide of ongeleide meditatie. Bij een geleide meditatie leidt de stem van een persoon je door de meditatie heen. De meeste meditaties in de Meditation Moments app zijn geleide meditaties. Dit kan vooral fijn zijn als je net bent begonnen met mediteren.
2. Stiltemeditatie
Bij een stiltemeditatie is er geen stem die je door de meditatie leidt. Dit wordt ook wel ongeleide meditatie genoemd. Op deze manier kun je zelf een intentie of doel voor de meditatie kiezen.
Je kunt bijvoorbeeld mediteren in volledige stilte of met rustgevende muziek op de achtergrond. Ook kun je de gong timer in de Meditation Moments app gebruiken om zelf te mediteren. Je kiest dan zelf hoe lang je wilt mediteren en met welke achtergrondmuziek. Als de tijd voorbij is, klinkt de gong.
3. Mindfulness meditatie
Bij deze vorm van meditatie wordt meditatie met mindfulness gecombineerd. Mindfulness is het aanwezig zijn in het moment. Je focust je tijdens mindfulness meditatie op de waarnemingen die je op dat moment doet. Je luistert bijvoorbeeld bewust naar wat je hoort en neemt alle sensaties in je lichaam waar. Terwijl je bij traditionele meditatie voornamelijk je aandacht focust op je ademhaling of een bepaald object.
Je kunt mindfulness meditatie altijd en overal doen. Loop je door het park? Kijk naar de bomen om je heen, hoor de vogels fluiten en ruik het gras. Focus je op al je zintuigen en je waarnemingen. Dit brengt je meer in het moment.
4. Visualisatie
Visualisatie is een techniek die vaak wordt gebruikt bij het behalen van doelen. Bij visualisatie creëer je een beeld in je hoofd van een (toekomstige) gebeurtenis. Voordat je je doelen kunt behalen, moet je ze namelijk eerst voor je kunnen zien.
Visualisatie is dus eigenlijk het vertalen van je gedachten naar beeld. Het is hierbij belangrijk dat je niet te hard probeert. Focus je niet te veel op details en ontspan je.
Stel je voor dat je een eigen huis wilt kopen met je partner. De eerste stap in het behalen van dit doel is het inbeelden van de nieuwe woning. Hoe ziet het huis eruit, wat is de locatie en welk gevoel brengt dit met zich mee? Pas als je het ziet en voelt, geloof je dat het mogelijk is.
Je kunt visualisatie ook gebruiken om een bepaalde staat of stemming te bereiken. Of om opnieuw in contact te komen met jezelf. Als je een gevoel van verbondenheid met jezelf voor je kunt zien, is het makkelijker om dit gevoel ook daadwerkelijk te ervaren.
5. Bodyscan
Bodyscan heeft als doel om je nog meer te verbinden met je lichaam. Met een bodyscan ga je heel bewust voelen hoe je lichaam voelt. Met je aandacht ga je je hele lichaam langs: van het topje van je hoofd tot je tenen. Ondertussen neem je waar wat je voelt.
6. Transcendente meditatie (TM)
Transcendente meditatie is een meditatietechniek waarbij je twee keer 20 minuten per dag mediteert. Dit doe je door je in stilte te focussen op het herhalen van mantra’s waarmee je je brein stil krijgt. Veel bekenden zijn beoefenaars van TM, waaronder Oprah Winfrey, David Lynch en Ellen Degeneres.
7. Bewegingsmeditatie
Vind je het moeilijk om stil te zetten? Tijdens bewegingsmeditatie breng je je lichaam tot rust door te bewegen; bijvoorbeeld door te lopen of dansen. Je lichaam ontspant zich door heel bewust elke beweging uit te voeren. Je hoeft dus niet stil op een matje te zitten, maar je kunt ook lekker de natuur in en tijdens het wandelen een meditatieve staat bereiken.



Wist je dat :
NOORWEGEN magnifiek mooie natuur heeft?
Bewegende beelden ervan zien? klik dan even op deze link hieronder:


Zwitserland is ook prachtig. Bewegende beelden ervan zien gemaakt door Erik en Wilma van Camper TV?
Klik dan hieronder op de link:

AI, bewustzijn en de toekomst van mens-zijn CHRISTIAN KROMME | VIBESTALK
''Depopulation is on the Agenda'' with Catherine Austin Fitts | The Trueman Show




Wist je dat :

LuMens #4-11 Gary Barham, nieuwe tijd wetenschapper. AI: de grote finale van de Matrix
https://www.youtube.com/watch?v=QYmJkzWTGYo&t=1229s

Ik denk dat de foto voor zichzelf spreekt.
Het plaatje zegt veel over hoe verschillend materialen warmte opnemen en vasthouden.
• Stenen (50°C): Ze warmen snel op in de zon en houden die warmte lang vast. Dit maakt stedelijke gebieden in de zomer extra heet. • Grond (43°C): grond warmt ook flink op, vooral als ‘t weinig bedekking heeft. • Gras (25°C): Veel koeler. Gras verdampt water, wat helpt bij verkoeling. • Meer bodemgroen (19°C): Water en waterplanten houden de temperatuur laag, door verdamping en reflectie van zonlicht.
Conclusie voor de zomer: vergroening is cruciaal voor verkoeling.


Lijst van Ziektepatronen en hun mogelijke emotionele betekenis

- Aambeien – Heb je angst om los te laten ? Zijn er onderdrukte emoties die‘aanzwellen’; Is er een conflict tussen willen kwijtraken en nog willen vasthouden ?
- Abces – opeenhoping van geestelijke energieën en onderdrukte emoties die staan te ‘drukken’ om ‘uit te breken’
- Achillespees-ontsteking – Voel je je slachtoffer ? (‘ik ben maar…’, ‘ik kom niet vooruit’,…)
- Ademhaling – het leven opnemen ; evenwicht tussen je eigen ‘ademruimte’(vrijheid) innemen en ‘ademruimte’ geven aan anderen
- Inademing – De omgeving binnenlaten, kunnen ontvangen
- Uitademing – Uitreiken naar je omgeving, kunnen geven
- Moeizaam ademen – psychische spanningen, ‘benauwdheid’ en angst
- Aderverkalking – geblokkeerde Liefde voor jezelf ; Is er angst om jezelf te uiten, om breder te zien ?; ‘ontzag’ en tegelijkertijd vrees voor autoriteiten
- Aften – verwijt of boze kritiek dat niet ‘geuit’ maar ingehouden wordt
- AIDS – weinig eigenwaarde ; zich geviseerd voelen door buitenwereld omdat men denkt ‘er niet bij te horen’, ‘apart’ te staan ; gebrek aan immuniteit is het gevolg van emotionele weerloosheid en kwetsbaarheid
- Allergie – weerstand tegen binnenkomende ‘prikkels’ ; afkeer van iets of iemand waarmee je constant in aanraking komt ;
- Alzheimer, ziekte van – Zich angstig afsluiten voor de toekomst : bang om oud te worden of te sterven ? Geen verantwoordelijkheid meer willen nemen, terug het ‘kind’ willen worden dat verzorgd en ondersteund wordt.
- Amandel-ontsteking – innerlijke angst voor iets dat je te ‘slikken’ krijgt ; boosheid en opstand, je voelt je bijna ‘verstikt’ of bedreigd
- Angina-pectoris – je leeft onder te hoge spanning ; je geeft jezelf te weinig ‘ademruimte’ ; gebrek aan liefde en genegenheid voor jezelf
- Anorexia nervosa – Vind je jezelf waardeloos, lelijk of slecht ? ; Wil je beantwoorden aan een beeld van anderen en/of honger je je zelf uit om liefde en affectie af te dwingen ; Is er afwijzing van vrouwelijke, ronde vormen uit angst voor emotioneel of lichamelijk misbruik ?( misschien gevolg van incest of sexueel misbuik (?))
- Arm – zelfbewust handelen, kordate aanpak ; evenwicht tussen ‘uitreiken’ en ontvangen
- Arm-problemen – Voel je je beperkt in je vrijheid van handelen ; Kan je het niet meer ‘omvatten’ ? Twijfel je tussen vasthouden of loslaten ? Of wil je misschien teveel aanpakken, alles en iedereen ‘omvatten’ om waardering en goedkeuring te kunnen krijgen ?
- Artritis – Ben je hard, onbuigzaam voor jezelf ? ; Voel je ergernis en verbittering en weiger je om te ‘versoepelen’, om (zelf)kritiek los te laten ?
- Astma – Knijp je jezelf dicht ? Voel je je verstikt, ‘verpletterd (gedomineerd of overbeschermd) onder een gezag, waarbij jij je niet veilig voelt ?; Klamp je je hieraan vast omdat je twijfelt en onzeker bent ? ; Neem je te weinig ‘ademruimte’ voor jezelf ? ; Wil je eigenlijk meer krijgen dan je wil geven ? (inhalig)
- Baarmoeder-problemen – Vind je jezelf als vrouw nog aantrekkelijk ? Voel je je miskend Ongewaardeerd ? ; Je drukt het bange kind in jezelf weg dat behoefte heeft aan koestering ; je laat je leven, maar je durft niet uitbreken ; innerlijke schreeuw naar vrijheid
- Bedplassen – onderdrukte emoties zoeken onbewust een uitlaatklep ; overdag voel je je ‘ingekapseld’, dichtgesnoerd, niet vrij om jezelf te zijn, s’nachts wordt de druk van de opgekropte gevoelen losgelaten (bedplassen).
- Beenbreuk – willen maar niet durven breken met bep. toestanden, gevoel niet meer voorwaarts te kunnen. (verzet tegen autoriteiten) ; Voel je je in je ‘vooruitgang’ beperkt en wil je liefst ‘uitbreken’ ?
- Bindvliesontsteking – een agressief ‘wegduwen’ van irriterende toestanden ; bang dat je een nieuwe situatie niet aankan ; je wordt kwaad als het onder je ‘ogen’ geplaatst wordt.
- Blaasontsteking – angst oude ideeën los te laten, vastgehouden emoties (conflict), innerlijke kwaadheid, woede en frustraties (pisnijdig) in relatie tot partner of ouder/kind relaties.
- Blauwe plekken / builen – naar jezelf gerichte schuld of kwaadheid ; je bent een richting ingeslagen die conflict en wrijving veroorzaakt ; voel je je kwetsbaar ?
- Blindedarm-ontsteking – je bouwt op het gezag van anderen, omdat je niet op jezelf durft vertrouwen ; Conflict tussen enerzijds het vasthouden aan uiterlijk gezag en het innerlijk gevecht ertegen
- Bloed – stromende Levenskracht (Liefde)
- Bloedarmoede – innerlijke zwakheid en onvermogen ; geloven dat je geen liefde waard bent of niets kan geven
- Bloedverlies – verlies van levenskracht, vreugde stroomt weg
- Bloeddruk, hoge – Onderdruk je jezelf vanuit een tekort aan liefde voor jezelf ? (inhouden)
- Bloeddruk, lage – teveel controle uitoefenen ; teveel verantwoordelijk willen zijn ; Ben je te veeleisend en streng voor jezelf en anderen, maar eigenlijk zobang dat je het niet aankan of het niet kan verwerken ?
- Bloedklonter – levensstroom (vreugde) is geblokkeerd
- Bloedneus – Voel je je slachtoffer, uitgesloten ? ; Schreeuw je naar aandacht en affectie ?
- Slechte bloed- – Trek je je emotioneel terug van een situatie waar je je in bevindt ?
- Circulatie Scherm je je af tegen de indrukken die op je afkomen ?
- Boelemie, vraatzucht – Is er zelf-walging, een afkeer van jezelf ? Voel je een leegte die je kunstmatig wil opvullen ; Voel je je schuldig voor wie je bent ?
- Borstkanker – Is er grote onmacht om vanuit jezelf te leven ? Klamp je je (emotioneel vast aan je omgeving (partner, werk, regels,…) ? ; angst voor het alleen-zijn, voor werkelijke geborgenheid ?
- Botbreuken – willen maar niet’ durven’ uitbreken in een verstikkende situatie,verzet en kwaadheid (‘ik kan zo niet verder’)
- Botontkalking – zelfveroordeling ; geen duidelijk doel of richting meer zien ;
- ( osteoporose ) gebrek aan levenslust en ‘karakter’
- Braken – afkeer ; ‘Braak’ je van iets of iem. ? ; wat ben je ‘kotsbeu’? ; Is er fel verzet tegen een bepaalde situatie ?
- Brandwonden – Welke ‘brandende’, veterende emoties worden weggedrukt of genegeerd ? Destructieve energie ( kwaadheid, pijn,…) wordt vastgehouden en verteert je wezen ; heftig verzet tegen een toestand waaraan je je gebonden voelt ; ingehouden agressie
- Bronchitis – Inwendige kwaadheid en onmacht ; durf je je innerlijk verzet of boosheid niet echt te uiten ? ‘Hoest je het uit’ als een drang om weer ‘vrij te kunnen ademen’ ?
- Coma – ontsnapping uit het leven ; machteloos om te veranderen, o problemen te confronteren ; doodsdrang ( ‘Ik kan niet meer’)
- Constipatie – angst om verleden los te laten ; emotionele last, ergernissen en problemen vasthouden ; alles willen beheersen of controleren (in de greep houden)
- Darmproblemen – problemen met het je ‘ontlasten’ van negatieve indrukken ;
- Darmkanker – je machteloos of bedreigd voelen ; diepe angst om alle controle te verliezen ; het gevoel hebben overgeleverd te zijn
- Diabetes, suikerziekte – schreeuw naar warmte en liefde (zoete), en deze dwangmatig trekken of eisen uit je omgeving ; Ben je wantrouwig ?
- Diarree – je wil je vluchtig ‘ontlasten’ van iets; uit angst zou je ‘weglopen’ ; Ren je weg voor belastende situaties?
- Duizeligheid – verward van meningen en indrukken van anderen/beïnvloedbaar ; de realiteit overweldigt je en je raakt uit je innerlijk evenwicht
- Eczeem – zelfveroordeling en -miskenning ; je voelt je belemmerd en geblokkeerd, niet in staat om je omgeving duidelijk te maken wat je wil ; roep om bevrijding van een gezag boven jezelf
- Eelt – te ‘hard’ voor jezelf ; verharde angst-gedachten veroorzaken een opeenhoping van energie die nergens heen kan
- Eierstokken, cysten – Houd je pijnlijke herinneringen vast (uit je kindertijd)? ; Speel je een onechte rol uit angst voor afkeuring van ‘autoriteiten’? ; is je vrouwelijke kant ooit onderdrukt of misbruikt ? (Sexueel misbruik ) ; Koester je innerlijk nog wrok of boosheid jegens die personen ?
- Elleboog-problemen – je voelt je geblokkeerd in je handelingen ; voel je je door anderen opzijgezet of wil je zelf op agressieve wijze een weg banen ?
- Enkel, verstuikt of – je staat niet stevig op eigen benen ; je voelt je onderdrukt in een relatie, verzwikt richting die niet bij je past ; bang om eigen richting te kiezen
- Epilepsie – sterk onderdrukte kwaadheid en angsten ; je durft je niet te laten gaan ; verstand sluit gevoelens af die vragen om uitlaatklep ; door een epileptische aanval dwing je aandacht en bekommering van je omgeving af ; Wil je alles in je greep houden ?
- Frigiditeit – schuld-en schaamtegevoelens omtrent seks ; vind je seks slecht, vies of iets ‘dierlijks’ ? ; OF ben je vroeger misbruikt en heb je nu angst om jezelf over te geven aan iemand anders ?
- Galstenen – ‘versteende’ kwaadheid, wrok of frustratie
- Geeuwen,overdreven – verveling ; Wil je jezelf beschermen, afsluiten tegen ‘pijnlijke’ indrukken ?
- Geheugenverlies(amnesie) – je wil je afsluiten voor een pijnlijk verleden ; Heb je onderdrukte schuld-en schaamtegevoelens over wat vroeger is gebeurd ? ; er onbewust voor kiezen om het volledig uit je herinnering te duwen ; verdoving in het hier-nu
- Gezicht – hoe we gezien willen worden, hoe we ons aan de wereld presenteren- gezwollen – ‘opgeblazen’ beeld van je eigen belangrijkheid (superioriteit); angst om ‘je gezicht te verliezen’ ?
- Geschonden – neg.. karaktertrek waarvan je bang bent dat het gezien wordt
- Gordelroos (zona) – hevige irritatie t.o.v. iets of iemand ; onbestemde angsten ; diep wantrouwen aan jezelf
- Griep (influenza) – je leeft te gejaagd, te gestresseerd en je verlangt naar rust ; je wil je terugtrekken uit de ‘beknelling’ van je maatschappelijk leven ; Ben je onzeker en bang dat je niet voldoet ?
- Gulzigheid – je wil teveel ineens opnemen ; je bent bang dat iets je ontgaat
- Hand – iets aangrijpen, aanpakken, uitreiken naar de ander
- Rechterhand – daadkrachtig handelen, je eigen leven ‘vastpakken’ en leiden( ‘assertieve vuist’ )
- Linkerhand – op je intuïtie handelen, vertrouwen en ontvankelijkheid ( open hand )
- Regelmatig koude – weigering om in liefde uit te ‘reiken’ naar anderen handen
- Zwetende handen – overmatig emotioneel : angst of opwinding
- Hand, gewond – onvermogen taak uit te voeren of een probleem aan te pakken
- Haren, gezonde – ‘geworteld’ zijn in jezelf ; rijke, volle , soepele doorstroming van positieve gedachten en energieën ; evenwicht tussen verstand en vertrouwen (intuïtie)
- Haaruitval – teveel angstige gedachten en wantrouwen verstoppen je intuïtie; niet ‘geworteld’ in jezelf
- Loshangende haren – zich vrij willen voelen, los van beknellende structuren ; zelfstandig willen denken, los van maatschappelijke indoctrinaties
- Recht gekamde haren – ‘rechtlijnig’ denken, zich voegen naar normen of voorschriften ; gehoorzaamheid aan ‘uiterlijk’ geza
- haar met klitten – innerlijke conflicten en disharmonie ; geestelijke verwarring
- punk-haren – revolte, verzet tegen, schreeuwen naar maatschappelijk gezag , zonder te bouwen op eigen innerlijk Gezag
- Hart – centrum van Liefde en Vreugde ; geestelijk evenwicht tussen denken en voelen
- Hart-problemen – je leeft niet van ‘harte’ ; vreugde wordt opgeofferd aan het ’voldoen aan buitenwereld’ ; je voelt te weinig liefde voor jezelf ; durf je te uiten wat op je hart ligt ?
- Heesheid – Heb je angst om voor je eigen mening op te komen ? ; angst om anderen met je woorden te kwetsen ?
- Herpes – onderdrukte schuld, schaamte en zelfontkenning ; via de uitslag op de meest intieme plaatsen (lippen, geslachtsdelen) geef je anderen onbewust een ‘blijf-uit-mijn-buurt-signaal’ ; Loop je weg van jezelf , angst om je over te geven aan een partner ? ; Zie je sex als vies of slecht ? Vind je je lichaam vies ?
- Hernia – Voel je je belast ? Oefen je teveel druk uit op jezelf om je te bewijzen ? Ben je te hard voor jezelf ? Leg je de lat te hoog omdat je wil voldoen aan verwachtingen ? ; Is er een dwingend verlangen om zo ‘geslaagd’ mogelijk over te komen
- Hersen
- Hersenbloeding je wil alles doen, regelen of organiseren voor anderen ; je verliest jezelf en hangt jezelf op aan de waardering van anderen ; leef je nog louter voor anderen, zonder nog bij je eigen waarde stil te staan ? ; koppig vasthouden aan bevestiging van de buitenwereld
- Hersenhelft, linker – bestuurt rechterkant van het lichaam en houdt verband met het mannelijk principe : intellectueel, assertief, daadkrachtig, praktisch, doelgericht en logisch
- Hersenhelft, rechter – bestuurt linkerkant van het lichaam en houdt verband met het vrouwelijk aspect : creativiteit, intuïtie, vertrouwen, laten leiden.
- Hersenschudding – hoofd vol met ‘moeten’, je verpletterd voelen door ander(en) ; waarover ‘breek’ je je het hoofd
- Hersenvliesontsteking – je voelt een enorme druk om te presteren, om uit te blinken
- (meningitis) angst voor het ‘gezag’ boven je hoofd ; je voelt je vastgebonden en meegesleurd door diepe, donkere emoties ; machteloosheid en kwaadheid
- Hinken – Beklaag je je erover dat je maar langzaam vooruit komt op je levensweg ? voel je je door je omgeving tegengehouden ?
- Hoest – innerlijke weerstand ‘ophoesten’ ; uitlaatklep voor onderdrukte boosheid
- Hoofdpijn, regelmatig – veel piekeren, kopzorgen en zelftwijfel ; malen over problemen
- Hooikoorts – weerstand tegen het ‘openbloeien’(lente..) van jezelf ; je verstikt jezelf, laat mogelijkheden onbenut ; leven in star patroon
- Huid
- Huiduitslag – Je voelt je onzeker, kwetsbaar ; Heb je een afkeer van jezelf ? ; gevoelens van onvermogen en tekortschieten ; problemen met je identiteit
- Huidkanker – verpletterende,emotionele ballast/‘zie ik er goed uit’,‘voldoe ik? ; Laat je je leven door anderen ; angst voor kritiek
- Huidontsteking – onderdrukte boosheid die een uitweg zoekt ; zit er iemand ‘op (dermatitis) je huid ‘ ?
- hyperventilatie – angst, weerstand om te veranderen ; Wantrouw je het het leven ?
- Jeuk (hevige) – energieën staan te popelen om door te breken; je wil als het ware uit je vel springen van ongeduld, maar je voelt je geblokkeerd door jezelf ; je onderdrukt je creativiteit en voelt je gevangen in een beknellende structuur ; waar krijg je ‘de kriebels’ van ?
- Kaakproblemen – ingehouden kwaadheid of wraak omdat men niet aan je verwachtingen (eisen)voldoet, maar je durft niets te ondernemen
- Kaalheid – te controlerend of beknellend leven ; onderdrukte spontaniteit
- Kanker – je verteerd voelen door wrok, rancune of diep leed ; onverwerkte trauma’s ; Zelfontkenning ; hebt je jezelf ‘verloren’ in een ‘ bedreigende maatschappij’ ? In hoeverre ben je geworteld in jezelf ? In hoeverre ben je tegen jezelf gekeerd ?
- Keelpijn – niet voor jezelf durven spreken/willen maar niet durven opkomen voor jezelf
- Knie-problemen – koppige trots, arrogantie en onbuigzaamheid ; hard en onverzettelijk ; niet willen toegeven
- Koorts – ‘koortsachtig’ denken ; angstig gepieker ; boosheid ; tegelijk een zuivering van de emotionele ‘gifstoffen’
- Krampen – ‘krampachtig’ vastklampen aan gedachten ; geblokkeerd zijn
- Kreupel – emotionele ‘kreupelheid’, je voelt je geestelijk ‘mismaakt’ ; gebrek aan eigenwaarde en zelfrespect
- Laryngitis – weggestopte, onuitgesproken boosheid ; moet je dikwijls je mond houden ? Of schaam je je voor wat je te zeggen hebt ? ; Je durft niet uiten wat je voelt ;
- Leukemie – Verstop je jezelf, je creativiteit achter ‘gezag’? ; Laat je je leven ? ; je ‘isoleert’ je zodat je geen pijn meer hoeft te voelen ; diepe angst om zelf verantwoordelijkheid te nemen
- Lever-problemen – opgepotte agressie en kwaadheid/ ben je ‘giftig’ op je omgeving?
- Liesbreuk – ingehouden woede en gevoel van gevangenschap ; naar buiten toe kom je wellicht ‘rustig’ of ‘beheerst’ over, maar innerlijk ben je aan het steigeren
- Likdoorn, eksteroog – harde, pijnlijke gedachten, gepieker over problemen,emotioneel kun je het niet verwerken (pijn)
- Longontsteking – Ben je levensmoe ? ; wanhoop omdat je je onmachtig voelt om je wil door te drukken ; grote frustratie omdat je het gevoel hebt dat je iets niet kan waarmaken ; ben je niet te hard en te streng voor jezelf ?
- Lymfeklier zwellingen – geen grip op je leven ; onveilige en onzekere gevoelens duwen je in verdedigende houding ; je bent niet geaard
- Maagproblemen – emotioneel niet kunnen omgaan met nieuwe indrukken ; je kan iets niet‘verteren’/iets ‘ligt je op de maag’/angst voor het nieuwe; je kropt een hoop spanning en emoties op
- Mank lopen – onvermogen om door te gaan ; ‘ik kom niet vooruit in het leven’
- M.E. – Verlies van levenslust ; je ziet geen helder doel in je leven ; je voelt je dikwijls vermoeid en ontoereikend ; bent je teveel op de buitenwereld gefixeerd? ; ben je ooit liefde ‘kwijtgeraakt’ ?
- Migraine – altijd bezig te ‘voldoen’ ; gepieker over ‘doe ik alles wel goed?’; wordt je boos omdat je ‘planning’ niet klopt ? Moet je aan zoveel eisen voldoen ? Verlang je naar gemoedsrust ?
- Multiple Sclerose – harde en angstige zelf-ontkenning ; breekt je jezelf af? ; ben je ‘verhard’ en koppig ? (‘niemand zal me nog raken’) ; wil je wraak nemen op iem. die niet genoeg van je houdt of die je te weinig gegeven heeft ?
- Nagels,
- Harde NAGELS– gevoelloosheid
- Scherpe nagels – kwaad, bitsig, ‘stekelig’
- Vuile nagels – geestelijke onzuiverheden
- Afgebeten nagels – nerveuze energie
- Naturisme (naaktlopen) – verlangen naar bevrijding van sociale normen ; verlangen zichzelf te zijn, zich ‘open’ stellen en ‘bloot’ geven (‘Dit ben ik’)
- Nek-problemen – koppig vasthouden aan vooroordelen en oude waarden ; niet willen meebuigen met de échte waarden van het leven ; te trots om nieuwe ideeën toe te laten
- Neus
- pos. : intuïtieve, innerlijke leiding ( ‘je neus volgen’)
- neg. : bemoeizucht, nieuwsgierigheid (‘ergens je neus insteken)
- Nier-problemen – haat-relatie met jezelf ; vijand van jezelf ; ‘ik ben niet goed genoeg’ ; kwaad, ontgoocheld, schuldprojectie naar partner
- Ogen – zicht(venster) op je leven , alles ‘kunnen’ zien
- Ogen, bijziendheid – bang om ‘vooruit’ (toekomstgericht) te kijken ; gesloten en teruggetrokken (je eigen wereldje) ; kortzichtigheid ; je ‘wil’ liever niet gezien worden (introvert type)
- Ogen, verziendheid – je vlucht weg van jezelf ; je voelt hier-nu iets dreigends, maar je durft de confrontatie niet aan ; dwangmatig ‘vooruitzien’, ; niet durven stilstaan in het hier-nu ; is het heden niet veilig genoeg ?
- Wazig zien – Je wil de huidige realiteit niet aanvaarden , niet ‘aanschouwen’
- Blindheid – de ogen sluiten voor de wereld ; jezelf en anderen niet meer ‘onder ogen’ durven komen uit wantrouwen
- Linkeroog-problemen – weigeren te accepteren wat je voelt in een situatie ; kwaadheid en agressie omdat je de emotionele pijn niet wil aanvaarden
- Rechteroog-probleem – weigering daadkrachtig of assertief te handelen
- Staar – angst voor de toekomst, voor het oud worden of een onbestemde dreiging ; je wil alleen nog maar zien wat er vlak voor je bevindt ; je houdt vast aan pijnlijke herinneringen
- Ontwrichting – je voelt je bewegingsloos, richtingloos; je weet niet meer waarheen
- Oren – luisteren, het ‘willen horen’
- Oren, doofheid – opsluiting in jezelf : ‘ik hoef het niet meer te horen’ ; geïsoleerd
- of hardhorend en alleen ; je klapt dicht omdat je je teveel op je kap laat zitten ; je houdt je ‘doof’ voor iets of iem. : ‘Laat me met rust, val me niet lastig’ !
- Oorontsteking – maakt iets wat je hoort, je overstuur ? Drukt er iets op je hoofd : kritiek, verwijten ? Je voelt je gefrustreerd en kwaad en je wil je afsluiten voor ‘bijtende’ invloeden van buitenaf
- Parkinson ,ziekte van – alles willen controleren en beheersen ; innerlijk voel je je gespannen en ‘onbeweeglijk’
- Peesontsteking – starheid, onbuigzaamheid ; koppigheid ; omdat je niet soepel meegaat met het leven, breken of scheuren je pezen ; je bent te ‘aangespannen’ , je forceert jezelf
- Pols – soepel , daadkrachtig uitreiken ; verzoening tussen buigzaamheid en assertief, kordaat opkomen voor jezelf
- Prostaat-problemen – Voel je jezelf geen waardevolle man meer ? ; je voelt je gefrustreerd en onvermogend ; Je duwt jezelf weg in onmacht of verdriet ; Voel je je nutteloos ?
- Reumatiek – je denkt veel te ‘moeten’ doen om ‘goed’ te zijn, je voelt je een martelaar, je wordt overweldigd ; gebrek aan liefde voor jezelf
- Roos (haarschilfertjes) – opeenhoping van mentale energie ; vasthouden aan ingesleten denkpatronen ; de jeuk symboliseert de onderdrukking van de vreugdevolle emoties, energieën die zich willen manifesteren
- Rugpijn,
- bovenrug – Voel je je niet gesteund of geliefd ? heb je een lage zelfwaardering of angst voor afwijzing van liefde ; welke last draag je ? Zit er iemand ‘op je nek’ ? Wil je iemand de ‘rug toekeren’ ?
- Rugpijn, middenrug – je houdt de last v/h verleden vast ; kwaadheid, je bedreigd voelen, weggeduwd ; ‘laat me toch met rust’
- Rugpijn, onderug – existentiele angsten, je steunt op anderen, niet op jezelf ; materiële zorgen (geld, werksituatie,…) ; waar loop je ondergebukt ?
- Schedelbreuk – opgepotte kwaadheid en frustraties ; met je hoofd zou je je een weg willen banen en alles omverduwen wat je in weg staat.
- Schildklier-problemen – onmachtig zelf te leven ; je voelt je slaaf v/h ‘gezag’ ; ‘wanneer kan ik eens doen wat ik graag doe ?’
- Schouders, afhangend – hulpeloze,hopeloze houding/angst be-last je en drukt je omlaag ; waar haal je je schouders voor op ? Waardoor laat je je hangen ?
- Seniliteit (kindsheid) – schijn-veiligheid v/h ‘verzorgde’ en ‘onverantwoordelijke’ kind zoeken ; op zoek naar koestering en geborgenheid van buitenaf
- Sinusitis – agressief, kwaad op je ‘naasten’ ; ‘ik zit vast’, je laat je ‘ketenen’ aan strakke normen en structuren
- Skelet – het zich gesteund voelen, de veilige structuur en onwankel- baarheid in je leven
- Skelet-problemen – broze , onveilige structuur ; je steunt niet op de Kracht in jezelf, maar op ‘uitwendig’ gezag, waartegen je revolteert ; je voelt je niet gesteund, onmachtig, boos en gefrustreerd .
- Slaag krijgen – reflectie van je eigen gebrek aan zelfrespect en zelfacceptatie ; Leef je met schuldgevoelens en denk je daarvoor gestraft te moeten worden ?
- Slapeloosheid – angsten en zorgen blijven kauwen ; niet durven vertrouwen of loslaten ; veel gepieker en gepeins
- Slikproblemen – angst ; wat kan je niet ‘slikken’? ; door wat voel je je bedreigd?
- Slokdarm-afsluiting – je voelt je onmachtig onder maatschappelijk ‘gezag’ (normen, structuren,instelling)/je ziet geen klare uitweg/emoties ‘vast’
- Snijwonden – schuldgevoelens, kwaad op jezelf en omgeving omdat je je beperkt of beknot voelt ; je ‘bestraft’ jezelf
- Spataderen – emotioneel overbelast, overwerkt, je voelt je verplicht om in een slachtofferrol te leven, in de ‘tang’ van je omgeving
- Spierpijn – je voelt je te hard aangepakt, het is je teveel geworden ; je hunkert naar warmte en liefde
- Stotteren – onzeker, gebrek aan zelfvertrouwen ; angst om je te uiten, om te spreken omdat je misschien afgekeurd zou worden ; heb je een dominante, onderdrukkende opvoeding gehad ?
- Tanden – ergens in ‘doorbijten’, daadkracht, kunnen beslissen
- Tand-aandoeningen – onvermogen je eigen leven te leiden ; te afhankelijk ; niet ‘geworteld’ in jezelf, maar gebonden aan iets of iemand ; je laat je tanden te weinig zien.
- Teen-breuk – verkeerde levensrichting ; je voelt je in de greep van iets ; weiger je om jezelf te laten ‘doorbreken’ ?
- Tenen, over elkaar – grote onzekerheid over je levensrichting ; verwarring over wat gegroeid je met je leven wil
- Tetanus / klem – onmachtig door te breken in het leven, je plaats in te nemen ; twijfels, kwade gedachten; je voelt je ‘be-klemd’
- op je tong bijten – ben je kwaad op jezelf omdat je je eigen mening niet durft te zeggen, omdat je niet voor jezelf durft op te komen ?
- Trombose (bloedstolsel) – De liefde of levenskracht ( bloed) willen vasthouden of oppot- ten ; je laat de liefde niet vrijuit gaan, niet stromen ; bang om te weinig bemind te worden ; zelfonderdrukking en opgekropte emoties
- Tuberculose,TBC – grote gevoelsarmoede ; je toont nauwelijks emoties meer; slik je alles in ?
- Verkoudheid – verkilling, emotioneel kwetsbaar,zonder weerstand ; opgekropte frustraties en emoties zoeken een uitweg in de ‘snotvalling’
- Verlamming – je onbeweeglijk voelen, ‘geen kant meer uit kunnen’, je voelt je ‘lam gelegd’ , hulpeloos
- Verslikken – teveel ineens opkomen voor jezelf om snel greep te krijgen op situaties die je ‘zouden kunnen’ overweldigen
- Verstikking – Je voelt je door situatie emotioneel verstikt, dichtgeknepen
- Verzakking – moedeloosheid, gedeprimeerd zijn ; je laat je gaan, je ‘zakt’ in elkaar omdat je het gevoel hebt dat je het niet meer in de hand hebt ; overmatige drang om je eigen vrijheid en ruimte in te nemen
- Voedselvergiftiging – je voelt je gevangen in een wereld van ‘normen’ en ‘ideaalbeelden, in de greep van de ‘kudde’ ; je verliest je in de ‘massa’
- Voet – ‘met 2 voeten op de grond staan’ ; je ‘gedragen’ voelen door de Liefde in jezelf ; innerlijke stabiliteit en stand-vastigheid ; een ‘standpunt innemen’
- Voetproblemen – leef je volgens de ‘standpunten’ van anderen ? ; je voelt je bedrukt , te zwaar belast, innerlijk labiel
- Wervelkolom – vermogen sterk en vastbesloten te zijn (‘stevige ruggengraat’)
- Wratten – samenklontering van gedachten van zelfhaat en zelfverwerping ; vind je jezelf maar lelijk of niet goed genoeg ? Waar schaam je je over ?
- Zwaarlijvigheid – onderdrukte creatieve energie (vetten) stapelt zich in je op ; ben je bang om jezelf te zijn en je kwetsbaar op te stellen ? voel je van binnen een leegte die snakt naar ‘vervulling’ ?
- Zweetvoeten – onzeker, onveilig gevoel ; jezelf willen bewijzen om ‘erbij te horen’ ; je voeten zweten ‘doodsangsten’ uit
- Zweren – irritaties, kwaadheid en ergernis ; opgekropte energieën vragen om een doorbraak
Wist je dat :
Planten ook geluid voortbrengen?




Soms is het enige wat nodig is om echt geluk te voelen slechts twee zielen - een kind dat vrij lacht en een paard dat haar de wind in draagt...
Het maakt niet uit of het een zachte rit van liefde is of een wilde galop door de stormen van het leven - elk moment met een paard vult het hart met warmte.
Deze momenten verrijken onze dagen, herstellen onze hoop, wekken de ziel.
In de glimlach van het kind en het fladderen van de vleugels van een vogel - zit een heel universum van harmonie.
Wist je dat :

Nederland is gevormd tussen de laatste twee ijstijden, d.w.z. tussen 238.000 en 11.270 jaar geleden.
Door de rivieren de Rijn, Maas, Schelde en Eems kwamen er mensen in Nederland wonen. De eerste bewoners van Nederland waren de jagers-verzamelaar. Zij leefden van het jagen en het verzamelen van voedsel. Nederland zag er toen heel anders uit dan nu en de Waddenzee en het IJsselmeer waren nog gewoon land.
De oudste sporen van bewoning komen uit 25.000 v.Chr. Rond 11,000 v.Chr. kwam de landbouwrevolutie naar Nederland. In plaats van te jagen en te verzamelen bleven mensen nu op één plek. Zo ontstonden er allemaal kleine dorpjes die leefden van de landbouw. De eerste boeren leefden in Zuid-Limburg. Men leefde toen vooral in het zuidoosten en oosten. Aan de kust was er één groot moeras. De Zuiderzee bestond toen nog niet, dit was ook één groot moeras. Hier leefden toen veel vogels en vissen.
Tijdens de Late Steentijd, van 11.000 v.Chr. tot 3000 v.Chr., nam de bevolking met name in de hoger gelegen delen van Nederland zoals de Utrechtse Heuvelrug sterk toe. Het bos werd gekapt om landbouw en veeteelt te bedrijven. Vanaf de IJzertijd tot de Vroege middeleeuwen verplaatste de landbouw zich geleidelijk naar lager gelegen gebieden en kreeg de veeteelt de overhand.
De oudste menselijke bewoners in Nederland waren waarschijnlijk neanderthalers die aan het einde van het Midden-Pleistoceen, 465.000 – 128.000 jaar geleden en het Laat-Pleistoceen 128.000 – 115.000 jaar geleden in Noordwest-Europa verbleven.
De oudst bekende sporen in Nederland dateren uit het Midden-paleolithicum, ca. 250.000 jaar geleden, en zijn resten van een kamp in de Belvédère-groeve bij Maastricht en de groeve Kwintelooijen bij Rhenen. Het is niet precies bekend wanneer de moderne mens naar Europa kwam, maar zijn aanwezigheid blijkt uit vondsten gedateerd uit de laatste ijstijd.
Op de Utrechtse heuvelrug bij Rhenen gevonden vuurstenen gereedschappen van 100.000 tot 150.000 jaar oud (Midden-paleolithicum) behoren tot de oudste vondsten in Nederland ten noorden van Zuid-Limburg. In het Laat-paleolithicum nemen de vondsten toe en vinden we ook nederzettingsresten.
Tijdens het Mesolithicum (circa 9000-4500 vC) verbeterde het klimaat en nam de bevolking van jagers en verzamelaars toe. In het Vroeg-Neolithicum (circa 5000-4000 vC) zien we de eerste landbouw en veeteelt. Samenhangend met de sterke bevolkingsgroei en sociale ontwikkeling van het Laat-Neolithicum (circa 3100-2100 vC) ontstaan de eerste grafheuvels op de heuvelrug.
Onlangs bleek (bron VK): De eerste moderne mens op Nederlandse bodem had zwarte huidskleur en blauwe ogen.
De oer-Hollander was niet wit en blond, maar zwart. De vroegste moderne mensen, die ongeveer tienduizend jaar geleden rond en voor de Nederlandse kust leefden als jager-verzamelaar, hadden een donkere huid en vaak lichte ogen. De zwarte oer-Hollanders leefden in het huidige Nederland en het gebied genaamd Doggerland, dat zich voor de kust uitstrekte op wat nu de bodem van de Noordzee is.
Pas veel later, met de opmars van de landbouw vanuit het huidige Turkije en vervolgens met de komst van steppenvolkeren vanuit het oosten, kregen de inwoners een steeds lichtere huidskleur. Dat ging geleidelijk, naar schatting vijf- tot drieduizend jaar voor Christus. Vermoedelijk was de lichte huidskleur vooral een aanpassing op het vitamine-D-arme, granenrijke voedsel van landbouwers. Een lichtere huid laat meer zon door en zorgt zo voor meer aanmaak van die vitamine.

De aarde het overgrote deel bestaat uit (meer dan 95%) mineraalvormende elementen?
- Metalen: aluminium, antimoon, beryllium, lood, calcium, chroom, ijzer, goud, kalium, koper, lithium, magnesium, mangaan, natrium, nikkel, zilver, titanium, vanadium, bismut, zink, tin en zirkonium.
- Niet-metalen: boor, chloor, fluor, koolstof, fosfor, zuurstof en zwavel.
- Half-metalen: arsenicum, germanium, selenium, silicium en tellurium.
De overgrote meerderheid van de ruim vierduizend bekende mineralen worden gevormd uit de verbindingen van deze groep elementen. Elk ontstane mineraal heeft zijn kenmerkende eigenschappen. Deze eigenschappen zijn van groot belang voor de helende en geneeskrachtige werking op ons lichaam, onze ziel, ons verstand en onze geest.
(bron: Michael Gienger)
Wist u dat uw sterrenbeeld kan worden verbonden met bepaalde stenen?
Meer informatie hierover vind je boven in het menu op pagina: Edelstenen en Sterrenbeelden
Wist je dat :
Je bij: https://www.betula-kruiden.eu/
diverse cursussen kunt volgen? en echte natuurlijke producten kunt verwerken en/of bestellen?
Over Betula Kruiden
Alle producten van Betula Kruiden zijn van de grond tot in het potje zelf gemaakt!
Thea van Hoof verwerkt kruiden uit eigen tuin tot preparaten die in elke eerste hulp trommel op hun plaats zijn.
Zalven, oliën en tincturen zijn lang houdbaar en direct te gebruiken, zodat iedereen de goede eigenschappen van het kruid kan gebruiken, ook zonder een eigen tuin te hebben.

Kruiden-Doe-Lessen
Kruiden-Doe-Lessen met de seizoenen
Deze doe-lessen worden gegeven in blokken van twee, met telkens drie weken er tussen. In de eerste les leer je over de kruiden van dat seizoen, ga je de tuin in om de planten te leren kennen, te verzorgen en te oogsten wat er op dat moment te oogsten valt. Betula verwerkt de kruiden tot zalf, olie of siroop. De zalf of olie moeten vervolgens drie weken trekken. Na drie weken kom je terug en gaan we het product afmaken: filtreren, mengen en afvullen in potjes of flesjes. Natuurlijk krijg je een potje mee naar huis. Zo krijg je alle fasen in het proces te zien en leer je hoe je zelf thuis met kruiden aan de slag kunt gaan. Alle lessen duren 2,5 uur en vinden plaats direct bij en in de kruidentuin.
Voor veel voorkomende ongemakken zoals wondjes, insectenbeten, blauwe plekken of kloven, maak ik handige en werkzame producten op basis van heilzame planten uit eigen tuin. Kruidenmiddelen gebaseerd op eeuwenoude traditie.
Meer weten? Ga een kruidencursus of doe-les volgen!
Wist je dat :
​Yvonne Blokland de initiatiefneemster is van: kamperen & logeren bij Kleine Campings IN FRANKRIJK


Maak jouw eigen website met JouwWeb